خودباوری چیست؟ 7 راهکار برای تقویت خودباوری

خودباوری چیست؟ 7 راهکار برای تقویت خودباوری
5/5
فهرست عناوین این مقاله

یکی از چیزهایی که بسیاری از افراد را در دنبال کردن رویاهایشان باز می‌دارد ترس از شکست و عدم اعتماد به نفسی است که برای غلبه بر این ترس به آن نیازمندند. اما چگونه می‌توان از پس این ترس بر آمد؟

رسیدن به خودباوری و عزت نفسی مطلوب، یکی از مهمترین جواب‌های این سؤال است. با کار روی خودباوری و اعتماد به نفس، شما باور پیدا خواهید کرد با وجود اینکه ترس‌ها هنوز وجود دارند ولی شما این توانایی را دارید که با آنها مقابله کنید و سد آنها را شکسته و از طرف دیگر آن بیرون بیایید.

اگر علاقه‌مند به یادگیری بیشتر راجع به این ویژگی مهم هستید و یا دوست دارید اهمیت آن را درک کنید، عوامل مؤثر بر آن و نشانه‌های عدم وجودش را بشناسید و درمورد فواید، روش‌های رسیدن به آن و ارتقای آن اطلاعاتی به دست آورید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. برای شروع اجازه دهید ببینیم خودباوری چیست؟

خودباوری چیست و عناصر کلیدی آن کدامند؟

خودباوری (یا self-belief) اعتقاد شخصی هر فرد به توانایی‌های خود در تکمیل وظایفی مشخص و دستیابی به اهداف خود است. عملکرد خودباوری به این صورت است که اگر باور داشته باشید می‌توانید در موضوعی به موفقیت دست پیدا کنید، شانس موفقیت واقعی شما نیز افزایش خواهد یافت و بر عکس. اگر باور نداشته باشید بتوانید به هدفی دست پیدا کنید، امکانش کم خواهد بود که واقعا موفق شوید.

داشتن عزت نفس و بهره بردن از خودباوری مطلوب، می‌تواند بر مسائلی مثل آسایش ذهنی، انگیزه و به‌طور کلی وضعیت زندگی تاثیر گذار باشد. با این وجود، توجه داشته باشید داشتن باوری غیر واقع بینانه و بی اساس به توانایی‌های خود نیز می‌تواند امری مشکل ساز باشد. داشتن درکی صحیح از سطح منحصر به فرد خودباوری شخصی‌تان، می‌تواند کمک کند تعادلی ایجاد کنید که برای شما بهترین کارایی را داشته باشد.
عناصر کلیدی خودباوری عبارتند از:

  • احساس امنیت کردن.
  • داشتن حس اعتماد به نفس.
  • تصویری که از خودتان دارید (هویت).
  • داشتن احساس تعلق.
  • احساس شایستگی کردن.

خودباوری در دوران کودکی در پایین‌ترین حد خود قرار دارد و در دوران نوجوانی و همچنین بزرگسالی افزایش خواهد یافت تا در نهایت به سطح نسبتاً پایداری برسد.
خودباوری می‌تواند به یک احساس اعتماد کلی در توانایی‌های شما برای کنترل زندگی اشاره داشته باشد و یا ممکن است فقط مربوط به موقعیتی ویژه باشد. به‌عنوان مثال، امکان دارد تنها در زمینه‌ی خاصی باور به توانایی هایتان داشته باشید اما در زمینه‌های دیگر این احساس در شما کمتر باشد.

برای مطالعه بیشتر مقاله اهمیت قانون باور در زندگی را نیز بخوانید!

چرا خودباوری مهم است؟

خودباوری همانطور که در بالاتر نیز گفته شد بر روابط، سلامت عاطفی، تصمیم گیری و رفاه کلی شما تاثیرگذار است. این ویژگی همچنین بر انگیزه نیز تأثیر می‌گذارد؛ به این دلیل که افرادی که به خود باور دارند، دارای دیدگاه مثبت و سالمی نسبت به خود هستند، درک درستیچرا خودباوری مهم است؟ از بالاترین حد پتانسیل‌شان دارند و در مقابله با چالش‌های جدید ترسی ندارند.

چهار ویژگی کلیدی بهره‌مندی از خودباوری عبارت است از:

• درک مستحکمی از توانایی‌ها و مهارت‌های خود.
• توانایی ایجاد و حفظ پیوندی سالم با دیگران و در نتیجه‌ی آن داشتن رابطه‌ای سالم با خود.
• بهره‌مندی از انتظارات شخصی مناسب و واقع بینانه.
• درک کردن نیازهای خود و توانایی بیان آنها.

افرادی که خودباوری ندارند، شناخت کمی نیز از مهارت‌ها و توانایی‌های خود دارند و ممکن است همواره در فرآیند تصمیم‌گیری شک داشته باشند. همچنین ممکن است آنها برای امتحان کردن تجربیات جدید، انگیزه‌ای نشان ندهند و باوری برای رسیدن به اهداف خود نداشته باشند.

این افراد علاوه بر این موارد، ممکن است مشکلاتی را نیز در بیان نیاز و روابط خود احساس کنند و فکر کنند که کسی دوست‌شان ندارد و از ارزشی برخوردار نیستند.

همانطور که در بالاتر نیز گفته شد داشتن خودباوری غیر واقع بینانه و بی بنیان نیز مشکل ساز است. افرادی که باورشان به خود واقعی نیست، امکان دارد بیشتر از میزان واقعی توانایی‌هایشان را ارزیابی کنند و حس کنند شایسته‌ی رسیدن به موفقیت هستند، بدون اینکه توانایی و قدرت پشتیبانی از باور ذهنی خود را داشته باشند.

این افراد چون تصویر کاملی از خود و توانایی‌هایشان در ذهنشان دارند پیشرفتی کمی را در مسائل مختلف تجربه می‌کنند و امکان درجا زدن‌شان در یک موقعیت شغلی، احساسی، دوستانه و … زیاد است.

برای افزایش خودباوری  در زندگی پیشنهاد می‌کنیم در دوره پاکسازی کوانتومی مقدماتی شرکت کنید.

عوامل مؤثر بر خودباوری و عزت نفس

عوامل زیادی وجود دارد که می‌توانند به هر نحوی بر خودباوری تاثیر بگذارند. مهم‌ترین این موارد عبارتند از:

• سن و سال
• ناتوانی‌ها
• ژنتیک
• مریضی
• توانایی فیزیکی
• جایگاه اجتماعی و وضعیت اقتصادی
• الگوهای افکاری

همچنین علاوه بر موارد بالا، نشان داده شده است که تبعیض و نژادپرستی نیز اثرات مخربی بر خودباوری دارند. عوامل ژنتیکی‌ای که در شکل‌گیری شخصیت افراد تاثیر گذار می‌باشند نیز می‌توانند در خودباوری نقش داشته باشند، اما تصور این است که مهم‌ترین عامل، تجربیات زندگی می‌باشد.

اکثراً این تجربیات هستند که پایه و اساس شناخت ما از خودمان را تشکیل می‌دهند. به‌عنوان نمونه، نداشتن خودباوری امکان دارد ناشی از ارزیابی‌های منفی و یا بیش از حد انتقادی خانواده و دوستان باشد. همچنین احتمال بیشتری وجود دارد کسانی که نگاه مثبت بی قید و شرط را تجربه می‌کنند، عزت نفس سالمی داشته باشند.

اگر نیاز به آرامش درونی دارید محصول رایگان معجزه تبسم را حتما مشاهده کنید.

نشانه‌های عدم وجود خودباوری

عدم وجود خودباوری ممکن است به طرق مختلفی ظاهر شود. به‌عنوان مثال اگر به خودتان باور نداشته باشید ممکن است:

• باور داشته باشید دیگران از شما بهترند.
• بیان خواسته‌ها و نیازهای‌تان برای شما امری دشوار باشد.
• بر روی کاستی‌ها و نقاط ضعف خود تمرکز داشته باشید.
• در اغلب موارد شک به خود، نگرانی و ترس را تجربه کنید.
• نسبت به زندگی دیدی منفی داشته باشید و احساس نداشتن کنترل کنید.
• از شکست خوردن، ترس شدیدی داشته باشید.
• در پذیرفتن بازخورد مثبت از سوی دیگران، مشکل داشته باشید.
• در تعیین حد و مرز و نه گفتن مشکل داشته باشید.
• نیازهای دیگران را بر نیازهای خود ترجیح دهید.

عزت نفس پایین و عدم وجود خودباوری می‌تواند باعث ایجاد اضطراب، استرس، احساس تنهایی و افزایش احتمال افسردگی شود و حتی مشکلاتی را در روابط دوستانه و عاشقانه‌ی شما به‌وجود آورد. علاوه بر این موارد، به‌طور جدی می‌تواند در عملکرد تحصیلی و شغلی شما اختلال ایجاد کند و منجر به افزایش آسیب پذیری در برابر سوء مصرف مواد مخدر و الکل شود.

بسیاری از مردم باور دارند داشتن باوری قوی به خود، چیزی است که ما با آن متولد می‌شویم. این موضوع این معنا را منتقل می‌کند افرادی که از ویژگی خودباوری بهره‌مند نیستند هرگز شانسی برای ایجاد آن نیز ندارند.

اما این اشتباه است. خودباوری چیزی است که در صورت نبودش و یا در شرایطی که از بین رفته باشد، می‌توان به توسعه‌ی آن پرداخت و دوباره از نو به وجودش آورد. پس اگر باوری به خود ندارید و یا خودباوری خود را در نتیجه‌ی هر اتفاقی از دست داده اید، به یاد داشته باشید با برداشت گام‌های درست و انجام اقدامات صحیح می‌توان آن را بازیابی کرد.

بیشتر بخوانید: قانون جذب چیست؟ چگونه از قانون جذب استفاده کنیم؟

فواید خودباوری

بسیاری از مردم نمی‌دانند که چقدر می‌توان از داشتن حس خودباوری سود برد.

فواید خودباوری

این موضوع فقط در مورد داشتن احساس خوب در مورد خود نیست، بلکه در ارتباط با مزایایی است که با آن همراه است. مزایایی از جمله:

• تجربه‌ی روابط سالم.
• گشودگی برای امتحان تجربیات و چیزهای جدید.
• بهره مندی از تاب‌آوری بیشتر.
• عملکرد کاری و تحصیلی بهتر.
• بهره‌مندی از خودآگاهی بیشتر (self-awareness).
• دسترسی به فرصت‌های بیشتر.
• تصمیم‌گیری کارآمد‌تر و سالم‌تر.
• داشتن شانس بیشتری برای رسیدن به موفقیت.
• داشتن جسارت بیشتر.
• افزایش احساس خودکنترلی.
• تجربه‌ی داشتن روابط بهتر با دیگران.
• احساس هویت مطلوب‌تر و قوی‌تر.
• توانایی کنترل کردن احساس ناشی از عدم پذیرش (rejection).
• سطوح عملکردی بالاتر.
• داشتن انرژی بیشتر.

برای یادگیری بیشتر مقاله: مثبت اندیشی چیست؟ راهکار، فواید و تکنیک مثبت اندیشی را نیز مطالعه کنید.

راه‌های رسیدن به خودباوری

ما برای رسیدن به خودباوری سه راهکار را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

1. مثبت فکر کنید

افکار شما بخش بزرگی از شخصیت شما و آنچه انجام می‌دهید را تشکیل می‌دهند. باور به خود و توانایی‌های‌تان برای مقابله با هر مانعی، یک گام اساسی برای شکست دادن هر آن چیزی است که در مقابلش قرار دارید.

2. جایی که می‌خواهید باشید را تجسم کنید

انجام این کار انگیزه‌ی شما را بالا نگه می‌دارد، حتی زمانی که شرایط دشوار به نظر می‌رسد و به خود شک دارید. توجه داشته باشید که نمی‌توانید گذشته‌ی خود را تغییر دهید، اما می‌توانید آینده‌ی بهتری بسازید. موفق شدن در هر کاری که تصمیم به انجام آن بگیرید ممکن است.

3. اقدام کنید

فکر کردن و حرف زدن راجع به اهداف، مهم هستند؛ اما در نهایت، شما باید برای رسیدن به آنها قدم بردارید. وقتی در مسیر رسیدن به هدف پیشرفت می‌کنید و پاداش‌هایی را از کاری که برای ایجاد تغییر انجام می‌دهید می‌بینید، نسبت به خود و مهارت‌های‌تان احساس بهتری پیدا خواهید کرد.

راهکارهایی برای افزایش خودباوری

مهم‌ترین راهکارهایی که برای افزایش خودباوری توصیه می‌شوند، عبارتند از:

1. ایجاد روتین‌های سالم

خوب زندگی کردن در رسیدن به خودباوری نقش بسیار مهمی دارد. استفاده از غذاها و نوشیدنی‌های سالم، ورزش کردن، داشتن خواب و استراحت در میان برنامه‌های کاری، همگی از جمله اعمالی هستند که می‌توانید آنها را به روتین روزانه‌ی زندگی‌تان اضافه کنید. با انجام این کار اضطراب شما کاهش خواهد یافت و می‌توانید هر روز را با قدرت بیشتری شروع کنید.

2. محیط خود را با همنشینان مناسب احاطه کنید.

افرادی که با آنها وقت خود را می‌گذرانید بر طرز فکر و انگیزه‌ی شما تاثیرگذار می‌باشند. به دنبال افرادی باشید که به شما انگیزه می‌دهند تا بهترین خودتان باشید و به شما کمک می‌کنند تا به اهداف‌تان برسید.

از طرف دیگر مراقب افراد دارای ویژگی‌های شخصیتی سمی باشید. اگر خودتان را در اطراف افراد همیشه خسته، منفی نگر و پر از شک و تردید می‌بینید، زمان کمتری را با آنها بگذرانید. توصیه می‌شود آنها را برای مدتی از زندگی خود حذف کنید. اگر انجام این کار امکان‌پذیر نیست، تمام تلاش خود را کنید تا زمان صرف شده با آنها را محدود کنید.

3. ذهن خود را درست تغذیه کنید.

راهکار بعدی ارتقا و پیشرفت خودباوری، تغذیه‌ی درست ذهن است. آنچه ذهن خود را با آن پر می‌کنید بر نحوه‌ی دیدن خود و دنیای اطراف‌تان تأثیر گذار است. به دنبال استفاده از رسانه‌های الهام بخش و نشاط آور باشید، از کتاب و فیلم گرفته تا حساب‌های رسانه‌های اجتماعی. قرار گرفتن مکرر در معرض انرژی‌های نشاط‌آور و حمایت کننده، به آرامی مغز شما را وادار می‌سازد متفاوت فکر کنید.

برای درمان خودکم بینی مقاله خودکم بینی چیست را نیز مطالعه کنید.

4. اجازه ندهید ترس شما را زمین گیر کند.

شک و ترس به‌طور کلی احساساتی طبیعی می‌باشند اما شما نباید اجازه دهید آنها شما را عقب نگه دارند. یادگیریِ چیزی جدید و یا غلبه بر موانع، باعث ترشح دوپامین در مغز می‌شود و با هر قدمی که برمی دارید احساس بهتری نسبت به خود خواهید داشت. به‌جای توجه مداوم به احساس ناامیدی و یا ضعیف بودن به هنگام بروز خطا، به یاد داشته باشید که می‌توانید از اشتباهات درس بگیرید. به این معنی که حتی عقب‌نشینی‌ها نیز منبع بالقوه‌ای برای رشد هستند.

5. از قدرت درونی خود استفاده کنید.

گاهی اوقات پیش رفتن و فشار آوردن تنها کاری است که می‌توانید انجام دهید. علاوه بر این توجه کنید فقط به این دلیل که در یک کار شکست می‌خورید به این معنی نیست که شما یک فرد شکست خورده‌اید. حفاری عمیق برای رسیدن به گنج را ادامه دهید حتی در لحظات سخت.

6. پیروزی‌های خود را جشن بگیرید.

سعی کنید دستاوردهای خود چه بزرگ و چه کوچک را جشن بگیرید. به‌جای انتقاد مکرر از خود، مهربانی و شفقت به خود را تمرین کنید.

7. روی نقاط قوت خود کار کنید.

آخرین راهکاری که آن را برای افزایش خودباوری به شما پیشنهاد می‌کنیم تلاش برای شناسایی نقاط قوت خود است. برای این کار درخواست بازخورد از دیگران می‌تواند کمک‌کننده باشد. پس از شناسایی نقاط قوت، بر تقویت آنها تمرکز کنید. این کار به شما کمک می‌کند احساس توانایی و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.

جمع بندی در مورد خودباوری

ما در این مقاله ابتدا سعی کردیم شما را بیشتر با مفهوم خودباوری آشنا کنیم و در انتها نیز روش‌هایی را برای ارتقا و رسیدن به آن پیشنهاد کردیم.
هر انسان منحصر به فردی، پر از قدرت، توانایی بهبود بخشیدن شرایط و شایسته‌ی خودباوری است.

اگر شما نیز هدف‌تان رسیدن به این ویژگی است و یا نیازمند هر نوع کمک دیگری در این ارتباط می‌باشید، می‌توانید در قسمت کامنت‌های این مقاله هر سوالی دارید مطرح کنید تا در کمترین زمان ممکن پاسخ مورد نیازتان را دریافت کنید. ممنون که تا پایان مقاله همراه ما بودید.

منبع:

https://zenhabits.net/25-killer-actions-to-boost-your-self-confidence/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

دانلود رایگان کتاب «در محدوده صفر»

نویسنده: دکتر جو ویتالی با مقدمه محمد افلاکی
دریافت کتاب
close-link
دوره های ما دارای گارانتی برگشت پول مادام العمر در صورت عدم رضایت است و زمان گارانتی هم پس از  9 ماه از خرید دوره فعال شده و شرط استفاده از گارانتی این است که در درجه اول تمام تکنیک ها را کاملا آموخته باشید و سپس آنها را در زندگی بکار گرفته باشید و اگر نتیجه ای حاصل نشد پس از راستی آزمایی شروط گارانتی مبلغ 2 برابر پولی که پرداخت کرده اید را به شما باز خواهیم گرداند زیرا ما به دوره خودمان ایمان داریم و باور داریم که نتیجه آن قطعی است و ضمن اینکه به برکت پول و رضایت مشتری هم به شدت معتقدیم💯
close-link