آیا شما هم دوست دارید در هنگام سخنرانی تأثیر بیشتری بر روی ذهن مخاطب داشته باشید؟ برای دستیابی به این هدف، باید به فکر افزایش نفوذ کلام خود باشید! افزایش اثربخشی کلماتی که هیچگونه جذابیتی نیز برای افراد ندارد، چالشی پیشروی شما قرار میدهد که در بسیاری از موارد کار بسیار دشواری است. تمامی سخنرانان موفق، از تکنیکهای اساسی برای نفوذ کلمات خود به ذهن مخاطبان بهره میبرند.
به همین دلیل، اگر به ارتقای مهارتهای خود در خوب سخن گفتن یا سخنرانی علاقهمند هستید، باید با تکنیکهای مرتبط با این مسئله آشنا شوید. با توجه به اهمیت تأثیرگذاری کلام در سخنرانی، در این مقاله از راز چهار فصل قصد داریم به بررسی تکنیکهای اساسی برای نفوذ بیشتر کلام بر ذهن مخاطبان بپردازیم.
نفوذ کلام چیست؟
هنر نفوذ کلام یک توانایی است که میتواند تأثیر مهمی بر روی افراد یا گروهها داشته باشد. وقتی کسی توانایی نفوذ کلام داشته باشد، میتواند دیگران را به تصمیمگیریها و انجام کارهای خود ترغیب کند.
بهطورکلی، بسیاری از افراد برای سخنانی که مطرح میکنند هیچگونه هدف خاصی ندارند، درحالیکه برخی از افراد نیز از قدرت نفوذ خود برای تغییر نگرش دیگران استفاده میکنند.
با توجه به بیانات نویسنده و سخنران آمریکایی، برایان تریسی، ۸۵ درصد موفقیت در زمینههای مختلف از جمله کسبوکار و زندگی شخصی به نحوه برقراری ارتباط مؤثر با دیگران بستگی دارد. اکتساب مهارت نفوذپذیری به شما امکان میدهد که در مکالمات و مذاکرات خود با استفاده از تکنیکهای متقاعدسازی به موفقیت دست پیدا کنید و به اهداف شخصی و اجتماعی خود دست یابید.
داشتن مهارت نفوذپذیری از فواید بسیار متعددی برخوردار است و اگر توانایی نفوذ کلامی را در دیگران داشته باشید، آنها علاقهمند میشوند بیشتر با شما ارتباط برقرار کنند، افکار و باورهایتان را بشنوند و در مسائل مختلف با شما مشورت کنند. با استفاده از تکنیکهای متقاعدسازی میتوانید در مذاکرات خود موفق باشید و در نهایت توانایی نفوذ بر دیگران را داشته باشید.
برای داشتن تأثیر بیشتر در نفوذ کلام، میتوانید طی مکالمات نشان دهید که به دیگران بهخوبی گوش میدهید. از طریق زبان بدن و رفتار خود نشان دهید که برای حرفها و نظرات طرف مقابل ارزش قائل هستید و بهخوبی به آنها توجه میکنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر دوره رایگان معجزه تبسم را تهیه کنید!
روشهای افزایش نفوذ کلام
برای جلبتوجه و جذابیت کلامی، نیاز است در زمان مکالمات، رفتاری نشان دهید که طرف مقابل احساس کند شما بهصورت کامل به او توجه دارید و برای او ارزش ویژهای قائل هستید.
با استفاده از زبان بدن و ارتباط غیر کلامی خود، باید این حس را به مخاطب انتقال دهید که «حرفهای تو برای من بسیار مهم و ارزشمند هستند.» علاوه بر این، شما میتوانید با استفاده از راهکارهایی که در ادامه معرفی میکنیم، نفوذ کلام خود را افزایش دهید.
1. در صحبتهایتان قاطعیت داشته باشید.
به دیگران اجازه دهید بفهمند چه نظری دارید و اگر باور دارید نظرتان درست است، تردید نکنید. در بحثها و مکالمات، از عباراتی مثل «هر چه شما بگویید درست است» استفاده نکنید، زیرا این اصطلاحها میتواند به دیگران اجازه دهد که بهجای شما تصمیم بگیرند. از طریق اظهارنظر قاطعانه، اجازه دهید دیگران بدانند نظر شما مهم و ارزشمند است.
توجه داشته باشید که لبخند زدن و نشان دادن روحیهی باز بهترین روش برای ابراز قاطعیت به نحو سالم و درست است. هرگز در جریان بحث صدایتان را بلند نکنید و بهآرامی و متناسب حرف بزنید. اگر مشاهده کنید که فرد مقابل شما کنترل خود را از دست داده است، او را بهآرامی به آرامش دعوت کنید و بعداً مکالمه را ادامه دهید.
دقت کنید که تعبیر از قاطعیت و پرخاشگری دو چیز متفاوت است. کسی که قاطع است، معمولاً دوستداشتنی و با اعتماد به نفس است. او میتواند با اعتمادبهنفس خود نظرات خود را بیان کرده و حق خود را به دست بیاورد بدون اینکه حق دیگران را پایمال کند.
بیشتر بخوانید: تصویرسازی ذهنی چیست؟ 6 تکنیک موثر برای تقویت آن
2. در صحبتهایتان صراحت کلام داشته باشید.
برای افزایش تأثیرگذاری کلامی، باید حرفهای خود را بهصراحت انتقال دهید. در مکالمات، اصرار داشتن بر صراحت کلامی، ضروری است. مهارت در عدم پذیرش هر پیشنهادی را نیز بیاموزید و اگر با چیزی مخالف هستید، بهصورت قاطعانه و بدون ابهام این مخالفت را اعلام کنید.
پوشاندن مسئله و استفاده از اصطلاحات مبهم به نفع شما نیست. در مکالمات مبهم، بی شک فرد مقابل به شما گوش نمیدهد. بهعنوانمثال، اگر از کسی میخواهید که یک کار خاص را انجام دهد، یک درخواست واضح و قاطع احتمالاً نتیجه بهتری نسبت به یک درخواست مبهم و گنگ داشته باشد. بیان موضوعات بهصورت واضح و مستقیم میتواند به شما در برقراری ارتباط مؤثرتر کمک کند.
3. ارتباط چشمی برقرار کنید.
از دیگر راهکارهای افزایش نفوذ کلام، برقراری ارتباط چشمی با مخاطب است. این یک واقعیت شناختهشده است که وقتی فرد مقابل در حین مکالمه به چشمهای ما نگاه نمیکند، ممکن است احساس کنیم که توجه او به صحبتهای ما نیست و از ما غافل شده است. به همین دلیل، در مواقعی که در مکالمات جدی یا بحرانی با فرد دیگری هستیم، باید توجه ویژهای به ایجاد ارتباط چشمی داشته باشیم.
برایان تریسی، بهمنظور درک بهتر اهمیت این موضوع، یک روش مفید ارائه کرده است. او توصیه میکند که در ابتدای مکالمه بهصراحت به چشمهای فرد مقابل نگاه کنیم، سپس بهتدریج تماس چشمی را قطع کنیم و به نقطه دیگری نگاه کنیم. این روش باعث میشود فرد مقابل صحبت خود را قطع کرده و به رفتار ما اعتراض کند.
برقراری تماس چشمی در مکالمات دارای اهمیت زیادی است. بنابراین، باید عواملی مانند خجالت، باورها و معذورات فرهنگی را کنار بگذاریم و در طول مکالمه به چشمهای فرد مقابل نگاه کنیم. همچنین، در حین تماس چشمی باید چشمانمان را به طور طبیعی حرکت دهیم و از خیرهشدن خودداری کنیم. چرا که خیرهشدن به فرد مقابل این احساس را منتقل میکند که به حرفهایش توجهی نداریم.
4. به احساسات مخاطب توجه کنید.
زمانی که تصمیم به شروع مکالمه میگیرید، مهم است به شرایط و احساسات فرد یا افراد مقابلتان توجه کنید. بهعنوانمثال، اگر فرد مقابل شما در حالت عصبانی قرار دارد، بهتر است ابتدا به صحبتهای او گوش دهید و از او بخواهید که صحبت کند. سپس، در نظر داشته باشید که در این شرایط بهتر است از نصیحتکردن فرد دوری کنید.
با در نظر گرفتن احساسات مخاطبانتان، میتوانید بهتر تشخیص دهید که در چه لحظاتی باید بهعنوان یک شونده حاضر باشید و در چه لحظاتی باید صحبت کنید. این نوع توجه به احساسات مخاطبان، نفوذ کلام شما را بیشتر میکند و نشان میدهد که شما به تمام جوانب مکالمه توجه دارید و از نگرانیهایشان آگاه هستید.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله: خودشکوفایی چیست و چطور به آن دست پیدا کنیم؟ را مطالعه کنید.
5. در مکالمههایتان اغراق نکنید.
اگر از کلماتی مثل «همیشه» یا «هرگز» به طور بیجا استفاده کنید، ممکن است افراد کمتر شما را جدی بگیرند و تأثیرگذاری کلامی شما کاهش یابد. به طور معمول، اغراق در استفاده از این کلمات نشاندهنده بزرگنمایی بیمورد است، پس بهتر است تنها واقعیتها را بیان کرده و از اینگونه کلمات کمتر استفاده کنید.
برای مثال، اگر دوستتان به موقع سر قرار ملاقاتی که گذاشتهاید نمیرسد، بهجای اینکه بگویید: «تو همیشه دیر میرسی؛ این خیلی اعصاب خرد کنه» میتوانید بگویید: «مثل دفعات گذشته، دوباره دیر رسیدی». این جمله بر اساس واقعیتهای مشاهده شده است و از اغراقکردن و بزرگنمایی جلوگیری شده است.
6. فقط بر روی نکتهای که میخواهید بگویید، تمرکز کنید.
برای جلبتوجه مخاطبان و حفظ تمرکز در مکالمات، بهتر است تمرکز را بر روی یک موضوع نگه دارید. مکالمات طولانی و گسترده در مورد مسائل مختلف ممکن است باعث کاهش علاقه مخاطبان به صحبتهای شما شود و آنها را از موضوع اصلی منحرف کند. اینکه بر روی صحبتهایتان تمرکز داشته باشید، نشاندهنده احترام به مخاطبانتان است.
برای مثال، اگر در مورد مسائل کاری صحبت میکنید و همکارتان در مورد یک مشکل خاص صحبت میکند، بهجای تغییر موضوع به چیزی غیرمرتبط، مستقیماً به او پاسخ دهید و از گفتن جملاتی مثل «بله، درسته، راستی من میخواهم برای تعطیلات سال نو برنامهریزی کنم.» خودداری کنید. این نشاندهنده احترام به موضوع اصلی مکالمه و مخاطبانتان است.
7. با مخاطبتان وجه اشتراک پیدا کنید.
از دیگر راهکارهای افزایش نفوذ کلام، یافتن وجه اشتراک با مخاطب است. برای جلبتوجه و اعتماد مخاطبان و همچنین اطمینان از جدیگرفتن ایدهها و نظرات شما، میتوانید تلاش کنید وجه اشتراکی با آنها پیدا کنید. بهتر است صحبتهایتان را بهگونهای انجام دهید که مخاطبانتان احساس کنند شما به دغدغههایشان توجه کامل دارید.
یکی از راههای مناسب برای ایجاد این وجه اشتراک، این است که مستقیمتر با دغدغهها و مسائل مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید. میتوانید ایدهها و نظرات خود را به اتفاقی که برای فرد مقابل افتاده است، مرتبط کنید. این نحوه صحبت باعث میشود مخاطبان احتمالاً نسبت به آنچه میگویید علاقهمندتر باشند.
همچنین میتوانید با افرادی که دارای ذهنیت مشابهی با شما هستند، تجربیات مشترکی دارند یا اهداف و دستاوردهای مشابهی را در پیش دارند، روابط سازندهتری ایجاد کنید. این وجه اشتراکها میتواند ارتباط شما با مخاطبانتان را تقویت کرده و ایدهها و نظرات شما را برای آنها جذابتر کند.
برای تقویت روابط بین فردی مقاله روابط بین فردی چیست را بخوانید!
8. شونده خوبی باشید.
بخش مهمی از مهارتهای نفوذ کلام، توانایی گوشدادن و درک دغدغههای مخاطبان است. این مهارت به شما کمک میکند در مکالمات خود بادقت و تمرکز به مخاطبان گوش دهید. اگر احساس میکنید که فردی که با او صحبت میکنید بهدرستی به شما پاسخ نمیدهد، بهتر است کمی توقف کرده و فقط گوش دهید.
وقتی طرف مقابل صحبت میکند، میتوانید ارتباط چشمی را حفظ کرده و توجه خود را بر روی او متمرکز کنید. این نشان میدهد که به صحبتهای او اهمیت میدهید و به نظرات و دغدغههایش احترام میگذارید.
قبل از اینکه سعی کنید خود را بهطرف مقابل بفهمانید، سعی کنید او را بفهمید. این به معنای این است که قبل از ارائه نظر یا پاسخ به مخاطب، تلاش کنید درک کاملی از موضوع و نقطهنظر او پیدا کنید. در این راه، قضاوتنکردن و توجه به ایدهها و نظرات مخاطبان اهمیت زیادی دارد.
9. اجازه ندهید مخاطبتان شرمنده شود.
اگر دیگران در برابر شما شرمنده شوند، معمولاً تمام سعیشان را میکنند تا با شما ارتباطی نداشته باشند، یا اینکه ارتباط فعلی را قطع کنند. در این شرایط، شما باید محیطی دوستانه و گرم را با آنها ایجاد کنید تا از قطع ارتباط جلوگیری شود. این امکان را فراهم کنید که افراد با شما راحتتر صحبت کنند و مشکلات و نیازهای خود را بیتردید بیان کنند.
اگر فکر میکنید شخصی که از شما درخواست کار کرده برای آن کار مناسب نیست، بهتر است با او در مورد این موضوع صحبت کنید. میتوانید نکات و دلایل خود را به او توضیح دهید و سعی کنید یک راهحل مشترک پیدا کنید. این کار میتواند به ایجاد درک و ارتباط مؤثرتری بین شما و طرف مقابل کمک کند. از این جهت، بهجای اینکه افراد را شرمنده کنید یا از آنها انتقاد کنید، با دیگران با احترام برخورد کنید و بهصورت مثبت و سازنده با آنها ارتباط برقرار کنید.
برای یادگیری بیشتر دوره پاکسازی کوانتومی مقدماتی را تهیه کنید!
10. به زبان بدن دیگران توجه کنید.
توجه به نشانههای زبان بدن و حالات غیرکلامی در مکالمات میتواند به ما کمک کند تا فراتر از کلمات مورد بحث قرار گیریم و از دیدگاه فرد مقابلمان نیز درک بهتری داشته باشیم.
زمانی که ما به نشانههایی مانند پشتکردن به مخاطب، عدم ارتباط چشمی یا اضطراب توجه میکنیم، میتوانیم تشخیص دهیم که آیا فرد به مکالمه ما توجه و علاقه دارد یا خیر. این اطلاعات به ما کمک میکند تا رویکرد مکالمه خود را تغییر دهیم و اگر لازم باشد، تلاش کنیم تا مکالمه را برای مخاطبانمان جذابتر و مفیدتر کنیم.
مطالعه کتاب نفوذ بر دلها نوشته برایان تریسی برای افزایش نفوذ کلام در دیگران
کتاب «راه نفوذ بر دلها» نوشته برایان تریسی به شما تکنیکها و مهارتهایی را آموزش میدهد که میتوانید در ارتباط با دیگران از آنها بهره برده و نفوذ کلامی بیشتری داشته باشید. این کتاب به شما نشان میدهد که جذابیت شخصیتی نهتنها از زیبایی چهره، بلکه از تواناییها و روشهای ارتباطی شما نشئت میگیرد.
ارتباط مؤثر با دیگران از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا بیشتر موفقیتها و پیشرفتها در کار و زندگی شخصی ما به این مهارت بستگی دارند. این کتاب به شما میآموزد که چگونه از هوش اجتماعی و توانایی تبادل و تعامل بهره برده و ارتباط مؤثرتری با دیگران برقرار کنید.
در نهایت، نکته مهمی که این کتاب تأکید میکند این است که ارتباط مؤثر با دیگران به جذابیت شما برمیگردد و از طریق یادگیری مهارتهای ارتباطی و نفوذ کلامی، میتوانید در کارها و زندگی شخصی خود بهتر عمل کرده و تأثیرگذارتر باشید.
کلام آخر در مورد نفوذ کلام
نفوذ کلام یک هنر ارتباط کلامی است که از قدرت بالایی برخوردار بوده و میتواند بر روی افراد تأثیر مثبت بگذارد. بسیاری از افراد در گفتگوهای خود به دنبال هیچ هدفی نیستند، اما برخی از افراد از راهکارهای افزایش نفوذ کلام استفاده کرده و به دنبال رسیدن به اهداف خود، با نفوذ کلام بیشتری صحبت میکنند.
همانطور که اشاره کردیم، در ایجاد ارتباط با دیگران، کلمات نقش اصلی را بازی میکنند که به همین دلیل، بهتر است با شگردها و روشهایی که این ارتباط را قویتری و پایدارتر میکند، آشنا شویم. برای این منظور، در این مقاله به بررسی کامل راهکارهای افزایش نفوذ کلام پرداخته و شما را با این هنر کلامی پرقدرت آشنا کردیم.
منبع: wikihow.com
میانگین امتیاز 3.5 / 5. تعداد آرا: 2
1 دیدگاه در “نفوذ کلام چیست و چگونه میتوان آن را افزایش داد؟”
خیلی خوب بود
ودر کل هر آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند.😃