تخمین زده میشود که انسان در طول شبانهروز بهطور میانگین 60000 فکر را تحلیل میکند! آیا میدانستید که تا به این اندازه فکر میکردهاید؟ احتمالاً نه، اکثر قریب به اتفاق این افکار همان چیزی هستند که “افکار اتوماتیک” نامیده میشوند.
آنها بهطور خودکار، بدون هیچگونه تلاش آگاهانهای میآیند و بیشتر اوقات ما حتی آنها را نمیشنویم. مشکل این است که افکار ما با واکنشهای بدنی، احساسات و رفتارهای ما مرتبط است.
حتی افکاری که ما قصد نداریم یا نمیخواهیم، میتوانند چرخهای از احساسات، عواطف و واکنشهای رفتاری را تنظیم کنند و به ما این احساس را میدهند که از کنترل خارج شدهایم. اما یادگیری و درک ارتباط بین افکار، احساسات، پاسخهای جسمی و رفتارها به ما قدرت میدهد. در ادامه مفاهیم مدیریت ذهن و افکار را مطرح خواهیم کرد.
یادگیری چگونگی بهدست آوردن کنترل ذهن برای دوری از افکار ناخواسته کار سادهای نیست. این کار سخت است و تمرکز زیادی میطلبد. بعضی روزها، ممکن است افکار ناخواستهتان به شما آسیب برساند. اما مهم این است که شما از این فکر خودداری کنید، “آیا میتوانید ذهن خود را کنترل کنید؟” مطمئناً میتوانید.
در این نوشتار از سایت راز چهار فصل سعی میشود شما را با عناوینی نظیر اهمیت و مزایای مدیریت و کنترل ذهن، افکار ناخواسته، تکنیک 3 مرحلهای جهت مدیریت و کنترل ذهن و… آشنا کنیم.
چرا مدیریت ذهن و افکار مهم است؟
کنترل ذهن به ما کمک میکند تا به اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خود برسیم و با ذهنیتی شفاف و مطمئن از نظر حرفهای و شخصی، روزهای خود را سپری کنیم. زمانی که ذهنمان مورد حمله قرار میگیرد، رسیدن به اهدافمان سخت است؛ بهخصوص وقتی حمله از درون خودمان باشد.
این حملات میتوانند حواس ما را پرت کنند، باعث شوند که به خودمان شک کنیم و ما را از مسیر پیشرفت خارج کنند. آنچه به آن توجه میکنید بر زندگیتان تأثیر میگذارد. اگر بتوانید بیاموزید که افکار منفی خود را دور بریزید، حفظ یک الگوی فکری مثبت برای شما راحتتر خواهد بود.
برای یادگیری بیشتر پیشنهاد می کنیم در دوره پاکسازی کوانتومی مقدماتی شرکت کنید.
مزایای کنترل ذهن چیست؟
مغز انسان چه از نظر حرفهای و چه از نظر شخصی، سخت کار میکند، بنابراین مزایای کنترل ذهن شما بسیار زیاد و گسترده است. اینکه بتوانیم بهطور سالم افکار و احساسات خود را تنظیم کنیم به ما کمک میکند تا اعمال خود را کنترل کنیم.
در اینجا به هشت مزیت اشاره میکنیم که میتوانید با مدیریت ذهن و افکار به آنها دست یابید:
- شما میدانید که چگونه در روابط خود حد و مرز مشخصی تعیین کنید؛ زیرا میدانید چه میخواهید و در رابطه به چه چیزی نیاز دارید.
- افکار شما هدفمندتر و معنادارتر میشوند.
- میتوانید بهزیستی سالمتری در زندگی ایجاد کنید.
- بر هر چالشی که با آن روبرو هستید با روشی سازنده و مؤثر غلبه کنید.
- هنگام تصمیمگیری بینش بیشتری دارید.
- احساس خودآگاهی بیشتری دارید.
- شبها بهتر میخوابید؛ چون ذهنتان آرام است.
- شما متوجه افکار خود (چه مثبت و چه منفی) هستید و از آنها آگاهی دارید.
مدیریت ذهن و افکار فواید بسیار زیادی را برای شما به ارمغان آورده و تقریبا تمامی جوانب زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: قانون جذب چیست؟ چگونه از قانون جذب استفاده کنیم؟
افکار ناخواسته چیست؟
میدانیم که مثبت اندیشی و خوش بینی در واقع قادر است سلامت و تندرستی ما را بهبود دهد. اما افکار ناخواسته ممکن است ما را پر از احساسات منفی کنند و سبب شوند احساس شکست کنیم.
آنها ما را از لحظه حال دور میکنند و ما را در گذشته نگه میدارند و یا باعث میشوند که نسبت به آینده احساس نگرانی کنیم.
نظریه شناختی رفتاری هارون بک
نظریه شناختی رفتاری هارون بک بهطور خلاصه بیان میکند که نه تنها افکار، احساسات، بدن و رفتارها به هم مرتبط هستند، بلکه آنها تحت تأثیر افکار، احساسات، واکنشها و رفتارها در گذشته ما نیز هستند. هنگامی که این چرخه را درک کردیم، حق انتخاب داریم. یا آنچه را میبینیم و درک میکنیم را نادیده بگیریم، یا اینکه وقتی چیزی را میشنویم که بهنظر معقول نیست، گوش فرا دهیم و دست به اقدام بزنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر دوره رایگان معجزه تبسم را تهیه کنید!
تکنیک 3 مرحله ای برای مدیریت ذهن و افکار
اول از همه لازم است بدانید که روند مدیریت ذهن و افکار برای هر فرد متفاوت خواهد بود. شرایط تنها 10 درصد از شادی شما را تشکیل میدهد.
هنگامی که از نظر مالی و اجتماعی ایمن هستید، پیدا کردن زمان، مکان و انرژی برای مدیریت فکر آسانتر خواهد بود؛ اما در هر شرایطی که هستید، میتوانید برای مقدار کمی هم که شده، بین خود و افکارتان فاصله ایجاد کنید.
مشکل اصلی مدیریت فکر و ذهن در این است که نمیتوانید بهسادگی تصمیم بگیرید که افکار خاصی داشته باشید، اما افکار دیگری را نداشته باشید. محققان دریافتند که وقتی افراد عمداً سعی میکردهاند به چیزی فکر نکنند، نتیجه معکوس بهدنبال داشته است.
در ابتدا بهنظر میرسید که فکر ناخواسته از بین رفته است؛ اما پس از مدتی بیش از پیش به ذهن شخص هجوم میآورد.
افکار ناخواسته مانند سگ ولگردی هستند که نزدیک شدن و مهار آنها نیازمند اصول خاصی است. به این منظور، باید به افکار ناخواسته خود مانند سگ ولگردی که میخواهید اهلی کنید نزدیک شوید. ابتدا فقط باید حضور داشته باشید و صبور باشید. هر اقدام سریع فقط سگ را میترساند و یا فرار میکند یا به شما حمله میکند.
فقط زمانی که پیوسته خود را به آن نشان میدهید، سگ شروع به شناسایی و در نهایت اعتماد به شما میکند؛ رابطه بینتان تغییر میکند و در نهایت، شما میتوانید به سگ نزدیک شوید و حتی آن را نوازش کنید.
همین امر در مورد مدیریت منفی گرایی مداوم ذهن شما نیز صدق میکند.
برای مدیریت ذهن و افکار خود حتما مقاله مهارت حل مسئله چیست را مطالعه کنید.
مرحله 1: به افکار خود توجه کنید
ذهن شما بر علیه شما نیست. فقط سعی میکند مشکلات را با فکر کردن به راه حلها حل کند. بهمنظور مدیریت ذهن و افکار، بهعنوان اولین گام، فقط آنچه را که ذهن انجام میدهد را تصدیق کنید. اغلب ما در حالت خلبان خودکار هستیم، حتی متوجه افکاری که در ذهنمان میگذرد، نیستیم.
اما اگر نمیدانید در افکار شما چه اتفاقی میافتد، چگونه میتوانید امیدوار باشید که آنها را مدیریت کنید؟ بههمین دلیل اولین قدم این است که از محتوای افکار خود بیشتر آگاه شوید. شما میتوانید آن را به دو روش انجام دهید: از طریق تمرین رسمی یا غیررسمی.
یکی از نمونههای تمرین رسمی، مراقبه ذهن آگاهی است که روشی برای نشستن و مشاهده لحظه به لحظه ذهن است.
یک روش غیررسمی برای توجه به افکار، آگاهی تحریک شده نام دارد و به این صورت است که افکار خود را در طول روز بررسی میکنید. بهعنوان مثال، هر بار که صدای آژیر یا خنده کودکی را میشنوید، از خود میپرسید: چه چیزی در آخرین لحظه افکار من را به خود مشغول کرده است؟
برای دوری از استرس مقاله استرس چیست را بخوانید.
مرحله 2: با افکار خود ارتباط برقرار کنید
مرحله دوم بسیار مهم است. برقراری رابطه با افکارتان به این معنی است که دیگر با آنها همذات پنداری نمیکنید. شما میتوانید همین کار را با ذهن خود نیز به انجام برسانید. هر بار که مشغول فکری هستید که شما را پایین می آورد، میتوانید مکث کنید و تشخیص دهید:
آها! این چیزی است که اتفاق میافتد. من دوباره فکر میکنم. باید واقعیت را بررسی کنم و ببینم چگونه با آن فکر ارتباط دارم.
با این کار قدمی دیگر بهمنظور مدیریت ذهن و افکار بردارید.
برای تمرین این مرحله میتوانید چند سؤال از خود بپرسید:
- آیا من معتقدم که این فکر درست است؟
- آیا به آن فکر بارها و بارها فکر میکنم یا آن را رها میکنم؟
- آیا میتوانم فکر را آنگونه که هست بپذیرم یا سعی میکنم که آن را تغییر دهم؟
- آیا میتوانم از افکار دیگر استقبال کنم یا خود را از آنها دور میکنم؟
- این فکر چه حسی به من میدهد؟
پرسیدن این سؤالات برای تشخیص این است که شما افکارتان نیستید؛ بین شما و آنها ارتباط وجود دارد، بنابراین این دو نمیتوانند مترادف هم باشند. هنگامی که وجود این ارتباط را تأیید کردید، یک قدم دیگر وجود دارد که میتوانید بردارید.
اگر دنبال آرامش بیشتر در زندگی هستید مقاله: آرامش چیست؟ چگونه در زندگی به آرامش برسیم؟ را بخوانید.
مرحله 3: افکار خود را بپذیرید و انتخاب کنید
شما میتوانید تا حدودی بر افکار خود تأثیر بگذارید. شما میتوانید تصمیم بگیرید که با فکری که دارید چه کاری انجام دهید. شما یا با انرژی به آن سوخت میدهید (یا با چسبیدن به آن افکار و یا با تلاش برای اجتناب از آن)، یا آن را رها میکنید.
با تصمیم گیری اینکه کدام یک از رفتارهای ذهنی را انتخاب میکنید، میتوانید بر افکار خود تأثیر بگذارید.
یاد بگیرید که افکار مفید را از افکار مزاحم تشخیص دهید. سپس، افکار مفید را تغذیه کنید، در حالی که اجازه دهید افکار غیرمفید به سادگی از کنارتان بگذرند.
مدیریت ذهن و افکار را جدی بگیرید!
در این نوشتار سعی کردیم به موضوع مدیریت ذهن و افکار بپردازیم، با مفاهیمی همچون افکار ناخواسته، رابطه افکار و احساسات بپردازیم و در انتها به اقدامات تکنیکی چند مرحلهای بهمنظور ایجاد مدیریت و کنترل روی افکار اشاره کردیم.
شما با تمرین و تلاش میتوانید افکار ناخواستهتان را کنترل کنید و بهواسطه آن با ذهنی شفاف و منسجم به کارهای روزمرهتان بپردازید و در حرفه خود موفق شوید. امیدواریم که از متن نوشته شده استفاده لازم را برده باشید. شما میتوانید از طریق قسمت کامنت با ما در ارتباط باشید و سوالها و نظرات خود را مطرح کنید.
- منابع:
- https://medium.com/simple-pub/this-thought-management-technique-can-help-you-be-40-happier-10a11079019
- https://www.drchristinahibbert.com/thought-management-part-1
- https://www.betterup.com/blog/how-to-control-your-mind
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 2