ضمیر ناخودآگاه چیست و چگونه کار می‌کند؟

ضمیر ناخودآگاه چیست و چگونه کار می‌کند؟
5/5
فهرست عناوین این مقاله
5
(1)

در حال حاضر، شما با خواندن این مقاله درباره ضمیر ناخودآگاه اطلاعاتی به دست می‌آورید و فعالانه در تلاش برای یادگیری این اطلاعات هستید. شما همچنین از کامپیوتر روبروی خود، نور اتاق، راحت بودن یا نبودن صندلی که بر آن نشسته‌اید و از بسیاری افکار و احساسات آگاه هستید.

بنابراین، چیزهایی که در هر لحظه به طور فعال می‌بینید، احساس می‌کنید و می‌شنوید، ذهن خودآگاه شما را تشکیل می‌دهد.

شاید برای شما سؤال باشد پس دیگر تجربیات و خاطراتی که جز شخصیت شما است، به کجا می‌رود؟ آیا جزئی از ذهن خودآگاه است؟ روان‌شناسان معتقدند که ضمیر ناخودآگاه شما تمام خاطرات و تجربیاتی را که آگاهانه درباره آن فکر نمی‌کنید را در خود ذخیره می‌کند.

برخی از این خاطرات به راحتی قابل یادآوری هستند. به عنوان مثال، شما می‌توانید به یاد بیاورید که دیشب شام چه خورده‌اید؟ و به یاد می‌آورید که در آخرین تولد خود چه اتفاقی افتاده است؟

خاطراتی که به راحتی به ذهن خودآگاه شما منتقل می‌شوند، شامل نیمه خودآگاه هستند. اما تکلیف خاطرات و تجربیاتی که جز نیمه خودآگاه و خودآگاه ذهن نمی‌باشند، چیست؟ این احساسات بدون تأثیر بر شخصیت فرد از حافظه او خارج نمی‌شود.

ما حجم زیادی از احساسات، ادراکات، افکار، خاطرات و تکه‌هایی از اطلاعاتی را که تجربه کرده‌ایم را فراموش کرده‌ایم. اما این اطلاعات در ضمیر ناخودآگاه ذخیره می‌شوند و وجود دارند. در این مقاله از سایت راز چهار فصل به بررسی ضمیر ناخودآگاه چیست و نحوه کارکرد آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

تاریخچه ضمیر ناخودآگاه چیست؟

در ابتدا اصطلاح ضمیر ناخودآگاه معنای دیگری داشت. اولین استفاده از اصطلاح ناخودآگاه در اوایل دهه 1800 بود که به رفتارهای ناشی از هیپنوتیزم اشاره داشت که در آن فردی که هیپنوتیزم شده است از علل و دلایل رفتار خود، آگاه نیست. همچنین، داروین از این اصطلاح برای اشاره به فرایندهای «انتخاب ناخودآگاه» در طبیعت استفاده کرده است.

جالب است بدانید که زیگموند فروید از اصلاح ضمیر ناخودآگاه برای تعریف و تبیین رفتار و ایده‌هایی استفاده کرد که آگاهانه و با قصد، ایجاد نمی‌شوند.

به عنوان مثال، فروید لغزش‌های کلامی را رفتاری تبیین می‌کرد که از ناخودآگاه به خودآگاه راه می‌یابند. به‌این‌ترتیب، طبق تحقیقات انجام شده زندگی روزمره همه انسان ها شامل تعداد زیادی از رفتارهای ناخواسته‌ای است که منبع یا علت آن برای فرد ناشناخته است.

به اعتقاد زیگموند فروید، ضمیر ناخودآگاه تمام افکار، خاطرات و احساسات آزاردهنده و آسیب‌زا را ذخیره می‌کند. همچنین مغز، با دفن عمیق این خاطرات در ضمیر ناخودآگاه از خود محافظت می‌کند. فروید می‌گفت:

اکثریت قریب به اتفاق خاطرات ما در قسمت ناخودآگاه ذهن ذخیره می‌شود و تأثیر خیلی زیادی بر شخصیت ما می‌گذارد. بخش خودآگاه ذهن انسان‌ مانند کوه یخ، تنها بخش کوچکی از ذهن را شامل می‌شود در صورتی که بخش بزرگتر کوه یخ در زیر آب پنهان است درست مانند ضمیر ناخودآگاه.

در نتیجه تعریف اصلی ضمیر ناخودآگاه چیست؟ با توجه به توضیحات داده شده، ضمیر ناخودآگاه را می‌توان به عنوان بخشی از ذهن تعریف کرد که انگیزه‌ها، احساسات، فرایندهای فکری و خاطرات افراد را خارج از آگاهیِ هشیار، ذخیره می‌کند.

رفتار ناخودآگاه در واقع، شکلی از رفتار را به تصویر می‌کشد که از ضمیر ناخودآگاه سرچشمه می‌گیرد. ضمیر ناهشیار حتی زمانی که فرد آگاهی ندارد بر رفتار تأثیر می‌گذارد.

برای یادگیری بیشتر دوره پاکسازی کوانتومی مقدماتی را تهیه کنید!

آیا ضمیر ناخودآگاه باهوش است؟ یا نامفهوم؟

ضمیر ناخودآگاه تا مدت‌های بسیار زیادی از نظر دانشمندان روان‌شناسی به عنوان سایه خودآگاه در نظر گرفته می‌شد.

در حال حاضر، شواهد قابل‌توجهی نشان‌دهنده این است که ضمیر ناخودآگاه به اندازه ضمیر خودآگاه انعطاف‌پذیر، پیچیده، کنترل‌کننده، مشورتی یا کنش محور نیست. به طور سنتی، پاسخی که به سؤال ضمیر ناخودآگاه چیست؟ داده می‌شد، بر حسب ماهیت غیرعمدی آن بود.

اما دیدگاه‌های معاصر در مورد تعریف ضمیر ناخودآگاه کاملاً متفاوت عمل می‌کند. به عنوان مثال، روان‌شناسی اجتماعی برای درک بهتر مفهوم ناخودآگاهی بر روی فرایندهای ذهنی که فرد از آنها بی خبر است، تمرکز می‌کند. تحقیقات انجام شده در روان‌شناسی شناختی نشان می‌دهد که ضمیر ناخودآگاه تأثیری فراگیر و قدرتمند بر فرایندهای ذهنی سطح بالا دارد.

آیا ضمیر ناخودآگاه باهوش است؟ یا نامفهوم؟

بسیاری افراد معتقدند که ضمیر ناخودآگاه تا حد زیادی نامفهوم و احمق است. به این دلیل که ناخودآگاه مربوط به یک سری فعالیت‌های بسیار معمولی است و بدون آگاهی، درک پایینی از شرایط دارد.

توجه به این نکته مهم است که اگر چه ضمیر ناخودآگاه در رابطه با محرک‌های زیر آگاهی نامفهوم و گنگ می‌باشد، اما هنوز از خودآگاهی بسیار هوشمندتر است. یکی از دلایل آن این است که ناخودآگاه حتی نمی‌تواند بگوید که چه محرک‌هایی در مغز ارائه شده است.

تحقیقات در زمینه بررسی قوانین ضمیر ناخودآگاه نشان می‌دهد با وجود اینکه مفاهیمی مانند فعال‌سازی و یادگیری تداعی آزاد به صورت ناخودآگاه رخ می‌دهد، هر اتفاق پیچیده‌ای در ذهن که نیاز به پاسخ انعطاف‌پذیر، ادغام محرک‌ها یا فرایند ذهنی بالاتر داشته باشد در ضمیر ناخودآگاه اتفاق نمی‌افتد.

بیشتر بخوانید: قانون جذب چیست؟ چگونه از قانون جذب استفاده کنیم؟

ضمیر ناخودآگاه از نظر فروید چیست؟

با وجود تعریف‌های متنوع در مورد ضمیر ناخودآگاه، مدل فروید در زمینه ناخودآگاهی هنوز کاربرد دارد و شناخته شده است. تعریف فروید از ناخودآگاه در واقع به عنوان هدایت‌کننده اصلی زندگی روزمره است. این تعریف با وجود مدل‌های روان‌شناسی شناختی یا اجتماعی معاصر، دقیق‌تر و کاربردی‌تر است.

ضمیر ناخودآگاه از نظر فروید چیست؟

با این وجود ناخودآگاهی که فروید از آن سخن می‌گوید به عنوان یک نظریه اثبات شده شناخته نمی‌شود. به این دلیل که فروید از روش‌های مطالعه موردی بهره می‌برد، نه آزمایش‌های علمی دقیق.

به‌طورکلی، شواهد روان‌شناسی شناختی و اجتماعی از نظریه فروید در مورد وجود ذهنیت ناخودآگاه و پتانسیل آن برای تأثیرگذاری بر قضاوت‌ها و رفتارها حمایت می‌کند. نحوه نگرش اشخاص به تأثیر و قدرت ضمیر ناخودآگاه نسبت به پردازش آگاهانه اطلاعات، تا حد زیادی به تعریف ناخودآگاه بستگی دارد. علاوه بر این، تعریف‌های زیادی در مورد کیفیت فرایندهای فکر آگاهانه وجود دارد.

در بعضی تحقیقات این‌گونه استدلال می‌کنند که افکار خودآگاه بر خلاف ضمیر ناخودآگاه، عمدی، قابل‌کنترل و برای آگاهی قابل‌دسترس هستند، به این معنی که فرد می‌تواند از آن افکار گزارش شفاهی ارائه دهد. با این حال، هنوز همه دانشمندان به تعریف یکسانی درباره ناخودآگاهی دست پیدا نکرده‌اند.

برای کسب اطلاعات بیشتر دوره رایگان معجزه تبسم را تهیه کنید!

جمع‌بندی

ضمیر ناخودآگاه بخشی از ذهن است که از غرایز زیستی، انگیزه‌های انسانی، افکار، احساسات و خاطرات تشکیل شده است. با توجه به نظریه فروید، این ذخیره عظیم خاطرات و احساسات در ناخودآگاه در نهایت باعث بروز درگیری و مشکلات عاطفی می‌شود. او می‌گفت:

آنچه که یک تجربه آسیب‌زا را تعریف می‌کند، نیز برای هر فردی متفاوت است. اما این تجربیات اغلب شامل سوء استفاده یا بی‌توجهی دوران کودکی، تجاوز جنسی، جراحت، جنگ، تصادف و موارد دیگر است.

زیگموند فروید زمانی که در تلاش برای توسعه روش درمان روانکاوی بود، اصطلاح «ناخودآگاه» را رایج کرد؛ بنابراین، اصطلاح «ناخودآگاه» توسط فروید ایجاد نشده است و از زمان‌های قدیم مورد بحث بسیاری از اندیشمندان بوده است. شما می‌توانید سؤالات و نظرات خود را در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید.

منابع:

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

دانلود رایگان کتاب «در محدوده صفر»

نویسنده: دکتر جو ویتالی با مقدمه محمد افلاکی
دریافت کتاب
close-link
دوره های ما دارای گارانتی برگشت پول مادام العمر در صورت عدم رضایت است و زمان گارانتی هم پس از  9 ماه از خرید دوره فعال شده و شرط استفاده از گارانتی این است که در درجه اول تمام تکنیک ها را کاملا آموخته باشید و سپس آنها را در زندگی بکار گرفته باشید و اگر نتیجه ای حاصل نشد پس از راستی آزمایی شروط گارانتی مبلغ 2 برابر پولی که پرداخت کرده اید را به شما باز خواهیم گرداند زیرا ما به دوره خودمان ایمان داریم و باور داریم که نتیجه آن قطعی است و ضمن اینکه به برکت پول و رضایت مشتری هم به شدت معتقدیم💯
close-link