قانون باور چیست؟ این سؤال به یکی از مهمترین پرسشهای انسان امروزی تبدیل شده است؛ انسانی که بهشدت از معنویات فاصله گرفته و در جهان مدرن ماشینها و آسمان خراشها گمشده است. جملهی معروفی از هنری فورد هست که میگوید:
همهی کسانی که باور دارند، موفق نمیشوند، اما همهی کسانی که موفق شدهاند، به باور رسیدهاند!
در واقع میتوان گفت که ما در زندگی نیاز داریم باور داشته باشیم که میتوانیم بر هر چیزی غلبه کرده و از تمامی موانع پیش روی خود عبور کنیم. ما به این اطمینان نیاز داریم؛ نیاز داریم باور داشته باشیم که اگر برای حل مشکلی راهی وجود داشته باشد، ما آن را پیدا خواهیم کرد.
قانون باور، به اعتماد داشتن به خودمان اشاره میکند. چون اگر اجازه دهیم شک و تردید به ذهنمان نفوذ کند، ناخودآگاه تلاشهای خود را خراب خواهیم کرد.
در این مطلب از سایت راز چهار فصل قصد داریم به اهمیت قانون باور، قانون جذب و تاثیرات افکار مثبت و منفی در زندگی بپردازیم. آیا این مفاهیم حقیقت دارند؟ و آیا میتوانند به ما در رسیدن به اهدافمان کمک کنند؟
باور چیست و چه اهمیتی دارد؟
منظور از قانون باور، داشتن نوعی اطمینان و اعتماد به خودمان برای رسیدن به موفقیت است. احتمالا شما هم جملهی معروف «یا راهی خواهم یافت، یا راهی خواهم ساخت» را شنیده باشید.
در حقیقت این جمله به همین اطمینان و باور درونی اشاره میکند. باور به اینکه بدانیم در راه رسیدن به هدفی که داریم، با برخورد به هر مشکل و مانعی، برای پشت سر گذاشتن آن با انگیزه و جدیت به راه خود ادامه خواهیم داد. داشتن چنین تفکری مزایای بسیاری خواهد داشت.
ایجاد یک ساختار ذهنی درست
قانون باور، به ایجاد یک ساختار ذهنی درست کمک میکند. در مسیر رسیدن به هر هدفی، پیش از تلاش مستمر و داشتن پشتکار، باید تلاش کنیم ذهنیتی برای خود ایجاد کنیم که به ما انگیزه و نظم لازم را برای پیشبرد اهدافمان بدهد.
شاد هلمستتر در کتاب خود با عنوان «وقتی با خود حرف میزنیم، چه بگوییم» توضیح میدهد که رسیدن به موفقیت، نتیجهی مستقیم رفتارهای ما است و برای تغییر رفتارهایمان در دراز مدت، باید روی افکار، احساسات و نگرش خود کار کنیم؛ یعنی همان باورهایمان.
ماسکول مالتز در کتابی به نام Psycho-Cybernetics ذهن را به ماشینی تشبیه میکند که باید با اطلاعات صحیح برنامه ریزی شود تا خروجیهای مورد نظر ما را داشته باشد.
از دوران کودکی با توجه به موفقیتها، شکستها و همچنین تفکرات اطرافیانمان در مورد شخصی که هستیم، نوعی خودباوری ذهنی ایجاد میکنیم. اگر این خودباوری و سیستمهای اعتقادی ذهنی، محدود کننده باشند، ما هم مطابق همان عمل میکنیم و در نتیجه، هرگز از مرزهای این محدودیتهای ایجاد شده، فراتر نخواهیم رفت.
برای مطالعه بیشتر مقاله: عزت نفس چییست را بخوانید!
تشخیص فرصتهای دستیابی به موفقیت با قانون باور
قانون باور، مغز ما را مجبور میکند که فرصتها را تشخیص دهد. ضمیر ناخودآگاه ما یک ماشین هدف جویی است که دائما دنبال تایید مجدد باورهای خود است. چه این باورها مثبت باشند و چه منفی. همچنین وظیفه دارد تا ما را از خطر و موقعیتهای ناراحتکننده دور کند.
در نتیجه ضمیر ناخودآگاه ما به اهداف یا جاه طلبیهایمان اهمیتی نمیدهد، بلکه به فیلتر کردن و برجسته کردن اطلاعاتی اهمیت میدهد که در جهت باورهای درونی ما هستند. مغز این کار را از طریق سیستمی به نام RAS (مخففReticular activating system بهمعنی سیستم فعالکننده مشبک) انجام میدهد.
RAS مانند فیلتری برای تمام اطلاعاتی که دریافت میکنیم عمل میکند و به ما کمک میکند تا چیزهایی که فکر میکند برای ما مهم هستند را شناسایی کنیم. تحقیقات نشان داده است که میتوانیم ضمیر ناخودآگاه خود و RAS را با استفاده از ایجاد باورهای مثبت مجددا برنامه ریزی کنیم تا به ما کمک کند فرصتهای مورد نیاز خود برای دستیابی به موفقیت را شناسایی کنیم. فرصتهایی که بدون داشتن این باورهای خاص، احتمالا توسط RAS نادیده گرفته میشدند.
مطالعه بیشتر: ضمیر ناخودآگاه چیست و چگونه کار میکند؟
قانون باور و افزایش اعتماد به نفس
قانون باور و اعتماد بهنفس با هم ارتباط مستقیمی دارند. نمیتوان مشخص کرد که قانون باور و خودباوری سبب افزایش اعتماد به نفس میشود یا داشتن اعتماد به نفس، سبب ایجاد نوعی باور به خود است. به هر حال باور به این موضوع که حتی از پس دشوارترین شرایط هم برمیآییم، بدون شک سبب افزایش اعتماد به نفس در ما خواهد بود.
همواره این اعتقاد وجود داشته که اعتماد به نفس نوعی مهارت اکتسابی است که میتوانیم آن را درون خود ایجاد کرده و پرورش دهیم. تاثیرات مثبت دیگری هم در داشتن باور به خودمان و اهدافمان وجود دارد؛ تاثیراتی مانند کمک به ایجاد باور در دیگران، رسیدن به آرامش ذهنی، کاهش استرس و غیره.
انواع باور
سیستم اعتقادی هر کس شامل شبکهای از باورها است که هر یک از ما در مورد اینکه چه چیزی درست یا نادرست است، داریم. معمولا وقتی صحبت از باور باشد افراد بلافاصله به یاد اعتقادات دینی میافتند. این در حالی است که منظور از باور، صرفا اعتقادات مذهبی افراد نیست.
باورها انواع مختلفی دارند و بهطور کلی شامل باورهای مذهبی، سیاسی، اجتماعی، فلسفی و معنوی میشوند. هر یک از انواع باورها بر یکدیگر تاثیرگذار هستند. در سیستم کلی اعتقادات ما، باورهای همسو از یکدیگر پشتیبانی میکنند و معمولا این باورهای ما از هر نوعی که باشند، تا جای ممکن با یکدیگر در تضاد نیستند.
تلاش برای ایجاد هر باور جدیدی نه فقط یک بخش از این سیستم، بلکه کل آن را تحت تاثیر قرار میدهد. هر چه باوری که میخواهیم در خودمان تقویت کنیم، قویتر و عمیقتر باشد، بیشتر این سیستم را تکان میدهد و حتی ممکن است بسیاری از باورهای قبلی را از بین ببرد تا تغییرات مورد نظر را اعمال کند.
ممکن است منظور از چنین باورهایی، تلاش برای پرورش افکار مثبت و دوری از افکار منفی باشد که در گوشه و کنارهای ذهنمان جا خوش کردهاند. حال سؤال اینجاست که چطور میتوانیم این کار را بکنیم؟ چطور میتوانیم این سیستم را به سمتی که میخواهیم، جهت دهیم؟
برای راهکارهای عملی و مؤثر دفع انرژی منفی حتما مقاله انرژی منفی چیست را مطالعه کنید.
باور چگونه شکل میگیرد؟
اعتقادات و باورهای ما اساسا چارچوبهایی هستند که به زندگی ما جهت و معنا میدهند. آنها فیلترهایی از پیش تعیین شده هستند که بر ادراک ما از جهان بیرونی (و درونی) تاثیر دارند. به همین دلیل است که همواره گفته میشود تا تلاش کنیم این باورها را مثبت و سازنده نگه داریم. حال سؤال اینجاست که چطور میتوانیم این باورهای مثبت را درون خود ایجاد کنیم؟ هر باوری که داریم، چطور درون ما شکل گرفته است؟
بهطور کلی باورهای ما، در هر سنی، از چیزهایی که میشنویم سرچشمه میگیرند. منابع باورهای ما شامل عوامل محیطی، اتفاقات و رویدادها، سطح دانش، تجربیات گذشته، تخیلاتمان و غیره میشود.
یکی از بزرگترین تصورات غلط افراد در مورد مفهوم باور این است که «باور» لزوما به مفاهیمی گفته میشود که کاملا عقلانی بوده و درست بودن آنها تایید شده است. این در حالی است که باورها یک انتخاب هستند.
یعنی این قدرت را داریم که چیزهایی که میخواهیم به آنها باور داشته باشیم را خودمان انتخاب کنیم و باورهای ما، به واقعیتهای ما تبدیل میشوند. باورهای ما بهشدت با احساسات خودآگاه یا ناخودآگاه ما در هم تنیدهاند و این موضوع بهخوبی میتواند قدرت باور و اهمیت داشتن باور مثبت و سازنده در زندگی را نشان دهد. شاید به همین دلیل است که وقتی احساس میکنیم باورهایمان به چالش کشیده شدهاند، احساس خطر میکنیم و با پرخاشگری واکنش نشان میدهیم!
بیشتر بخوانید: تلقین چیست؟ چگونه تلقین کنیم؟
قانون باور و قانون جذب
قانون جذب هم مانند قانون باور، فلسفهای است که میگوید داشتن افکار مثبت، نتایج مثبتی را در زندگی افراد رقم میزند و افکار منفی، نتایج منفی به همراه خواهد داشت. افکار، منبع انرژی هستند و داشتن انرژی مثبت، باعث موفقیت در تمام ابعاد زندگی از جمله سلامتی، مسائل مالی، روابط عاطفی و غیره میشود.
همواره این سؤال مطرح بوده است که آیا قانون جذب واقعی است؟ شاید هنوز قانون جذب فاقد پشتوانه علمی باشد اما اِعمال برخی تغییرات مثبت در فیلترهای ذهنی، بدون شک میتواند تغییرات مثبتی در زندگیمان هم ایجاد کند. داشتن افکار مثبت آرامش ما را بیشتر کرده و حتی در سلامت جسمانی هم تاثیرگذار هستند.
سخن پایانی در مورد باور
ما در دنیای شلوغی زندگی میکنیم که هر روزه بیشتر و بیشتر از نگرشهای درونی دور میشود. ما به صفحهی موبایلها و تلویزیونها و لپ تاپها دوخته شدهایم. اخبار منفی، مسائل و مشکلات زندگی، مشکلات جسمی و غیره، ما را از فکر کردن به مسائل عمیقتری که میتوانند تاثیر زیادی بر حال و احوالمان داشته باشند، دور میکنند.
این در حالی است که با اِعمال برخی تغییرات مثبت ذهنی و پرورش افکار مثبت، میتوانیم بهراحتی اوضاع و احوال روحی خود را بهبود بخشیم. این تغییرات مثبت هم کمکم تاثیر خود را در زندگی ما نشان میدهند.
در واقع شاید بهترین شیوهی نگاه به مسائلی مانند قانون باور و قانون جذب، این است که توقع معجزه نداشته باشیم! بلکه ضمن تلاش برای رسیدن به اهدافمان، سعی کنیم چارچوبهای ذهنی خود را هم مثبت و مولد نگه داریم تا فرآیند پیشروی در مسیر دستیابی به آنها نه تنها فرسایشی نباشد، بلکه روز به روز بیشتر ما را به ادامه دادن تشویق کند.
بعضی افراد فکر میکنند داشتن افکار مثبت در روزگاری که با مشکلات و اخبار بد احاطه شدهایم فایدهای ندارد اما باید گفت که اتفاقا در چنین شرایطی تلاش برای حفظ انرژی بیشترین اهمیت را دارد. چون کمک میکند با وجود همهی مشکلات موجود، خود را از گرفتاری به منجلاب افسردگی نجات دهیم.
منابع:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2802367/
- https://www.verywellmind.com/understanding-and-using-the-law-of-attraction-3144808
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد آرا: 2
2 دیدگاه در “باور چیست؟ اهمیت قانون باور در زندگی”
ممنون بابت این اطلاعات عالی
خوب بود ممنون